اختلال فشرده نویسی

ساخت وبلاگ

نمونه‌هایی از دستخط کودکانی که بین کلمه‌ها فاصله نمی‌اندازند.

 

<a href=فشرده نویسی و نزدیک نویسی حروف" width="395" height="284">
علل و راهکارها:
اینکه چه علتها و عواملی باعث بروز چنین مشکلی می شوند حرف بسیار است و در مورد راهکارها هم همین امر صدق می‌کند. که ما هم به فراخور موضوع بدان خواهیم پرداخت. امّا بنا بر اصلی که از اول هم درباره اش حرف زدیم می خواهیم به یکی راهکارهای رفع این مشکل بپردازیم. برای این کار چند نمونه کاربرگ  لازم داریم که قبلاً توسط تاریاد طراحی شده است، از بخش یادبرگها” کاربرگ بیابین نویسی” را دانلود کنید. البته با به کارگیری دستورالعمل هم می توانید این روش را اجرا نمایید و حتی موارد خاصی که هست که می توانید راهکار را شخصی سازی نمایید و تغییراتی در آن اعمال نمایید.
پس هدف ما شد: رفع مشکل فشرده نویسی و عدم فاصله گذاری بین کلمه ها

نارسانویسی کودکان

فاصله‌گذاری یک نواخت بین حروف و کلمه‌ها، باعث اختلال در خواندن و در متون طولانی باعث خستگی چشم می‌گردد.

دستورالعمل:
اجرای این روش ۳ مرحله دارد.
پیش از مرحله اول: اینکه لازم نیست به کودک بگویید من با این روش می خواهم مشکل نارسانویسی تو را حل کنم. چون اگر با گفتن حل می‌شد تا به حال شده بود و دیگر نیازی به کاربست روش دیگری نداشتید! جدا از شوخی اینکه نگرش و مدل ذهنی و نگاه ما به مشکل و مساله می تواند به مشکل بیفزاید یا از آن بکاهد؛ چیزی است که امروز پذیرفته شده است.
مرحله اوّل:

کاربرگ شماره یک”بینِ سیب نویسی /بین ستاره نویسی/ بین گل نویسی” را در اختیار کودک قرار دهید تا هنگام نوشتن؛ ( که می‌تواند رونویسی یا دیکته باشد) از آن استفاده نماید. که البته پیشنهاد می‌شود برای کودکان اوّل ابتدایی یا کسانی که در املا و دیکته دارای مشکل حادی هستند؛ مرحله‌ی اول را با رونویسی شروع نمایید. به کودک بگویید کلمه‌ها را همانطور که من می‌بینی یا می‌شنوی، به ترتیب بین سیبها بنویس. یعنی اول یک کلمه بنویس بعد یک سیب را رد کن و کلمه دیگری بنویس و این کار ار تا پایان فعالیت ادامه بده. یا خلاصه اش اینکه کلمه ها را بین سیب ها بنویس و به گونه‌ای که بین هر دو سیب فقط یک کلمه قرار بگیرد.

کاربرگ شماره یک:


مرحله ی دوّم:
کاربرگ شماره ۲  “بنویس و سیب بکش” را در اختیار کودک بگذارید و بگویید بعد از نوشتن هر کلمه یک سیب بکش و آنها را هم دوست داشتی رنگ بزن. این فعالیت را هم ۲ تا ۵ مرحله با تکرار می‌کنیم.

کاربرگ شماره دو:

مرحله ی سوم:

و در مرحله‌ی پایانی کاربرگ شماره ۳ “با رعایت فاصله بنویس” را در اختیار کودک بگذارید و بگویید بعد از اینکه یک کلمه را نوشتی به  اندازه‌ی همان سیب‌هایی که قبلا می‌گذاشتی فاصله بگذار بعد کلمه‌ی دیگری بنویس. یا حتی اگر خیلی تخیلی خواستید بگویید سیب نامرئی بکش، به گونه‌ای که هیچ کس آن را نبیند. و این فعالیت هم ۲ تا ۵ مرحله تکرار داشته باشد.

کاربرگ شماره سه:

نمونه‌ای دیگر از کاربرگ‌ها با طرح گل:

 

تعداد تکرار بستگی به وضعیت پیشرفت کودک و میزان رفع مشکل دارد.
همراه این روش درمانی می‌توانید از سایر روشهای درمانی و آموزشی دیگر به موازات هم بهره ببرید. چنانچه اگر باز هم مشکل ادامه داشت از سایر کاربرگ ها و در خانه هم این فعالیت را تکرار کنید.

در هنگام انجام این فعالیت تأکید اصلی بر رفع مشکل عدم رعایت فاصله مناسب هنگام نوشتن است؛ نه صحیح نویسی  کلمه‌ها. پس بر روی دیگر مشکلات املایی کودکان آنقدر حساسیت به خرج ندهید و بر روی آن متمرکز نشوید که روش مذکور تحت شعاع آن قرار گیرد.
به جای تصاویر درخواست شده می‌توانید از شکل‌های دیگری که کودکان دوست دارند و می‌توانند آن را رسم نمایند؛ استفاده نمایید. البته سادگی،جذابیت و توانایی کشیدن شکل توسط کودکان در اولویت می‌باشد. مثلاً در مرحله‌ی طراحی شکل توسط کودکان اوّل ابتدایی که از سایر مشکلات یادگیری خاص رنج می‌برند؛ کشیدن یک گردی کافی است.

با تشکر از آقای کمال بهرنگ -  تاریاد

کاوشگران کوچک آسمان...
ما را در سایت کاوشگران کوچک آسمان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : avalihaasemana بازدید : 878 تاريخ : جمعه 20 بهمن 1396 ساعت: 2:58